Omega-3

Waarom visolie?

Omega-3 is zeer belangrijk voor ons lichaam en dan voornamelijk voor onze cellen. Het menselijk lichaam is opgebouwd uit 100 biljoen cellen. Zodra de verhouding (ratio) omega 3 – omega 6 niet in verhouding is, zal de celmembraan (celwand) stijver/ harder worden. Hierdoor worden voedingstoffen, water en zuurstof slechts gedeeltelijk opgenomen in de cellen. Tevens worden de afvalstoffen niet goed afgevoerd uit de cellen met alle nadelige gevolgen van dien. 

Essentiële vetzuren

Vetzuren zijn zeer belangrijk en zorgen ervoor dat alle functies van het lichaam, inclusief de hersenen, spieren, bloedsomloop, ademhaling en de huid werken zoals ze zouden moeten werken. Vetzuren worden onderverdeeld in omega-3, -6 en -9. Omega-3 en -6 zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat we niet in staat zijn om ze te produceren via ons lichaam, maar moeten ze binnenkrijgen via onze voeding of als aanvulling. Deze vetzuren zijn noodzakelijk voor de ontwikkeling van de hersenen, de functie van het immuunsysteem en de regeling van de bloeddruk, en het is zeer belangrijk om ze dagelijks in te nemen voor een optimale werking.

Een veranderd dieet

Voor de industriële revolutie bevatte het westerse dieet ongeveer net zoveel omega-3 als omega-6. De laatste 40-50 jaren zijn er echter grote veranderingen opgetreden in wat we eten. Vandaag verbruiken we veel bewerkte voedingsmiddelen en plantaardige oliën uit bijv. soja, zonnebloem en maïs, die tot 80% omega-6 bevatten en weinig of geen omega-3. Er zit ook een grote hoeveelheid omega-6 in moderne diervoeders dus ook in de dieren die we consumeren – hetzelfde kan gezegd worden voor diervoeders voor gekweekte vis.

Omega-3 test kit

Een onbalans met teveel omega-6-vetzuren kan een groot probleem zijn voor jouw gezondheid. Helaas is dit het geval voor de meesten van ons, zonder dat we het weten. Vandaag is de verhouding omega-6 en omega-3 vetzuren in het typisch westerse dieet tussen 10:1 en 20:1. Dit betekent dat we tot 20 maal meer omega-6 binnen krijgen dan omega-3. De aanbevolen factor is lager dan 5:1. Tijdens de laatste tien jaar is het uitgegroeid tot algemene kennis dat langdurige ontstekingen een drijvende factor zijn in verschillende chronische ziekten, hart- en vaatziekten, type 2-diabetes en obesitas. Een verhouding groter dan 5: 1 kan de duur en ernst van ontstekingsreacties verhogen. Een verbeterde omega-6 en omega-3 verhouding zou een van de sleutels zijn tot betere gezondheid en het verminderen van chronische ziekten.

Omega-9

Omega-9 draagt bij aan het behoud van een gezond cardiovasculair systeem en het balanceren van de bloedsuikerspiegel. Een grote stap op weg naar het voorkomen van ontstekingsreacties en hart- en vaatziekten zou het vergroten van de inname van hoge kwaliteit omega-3 en omega-9 zijn, in plaats van alleen de inname van omega-6 verminderen.

K2 + D3

Er is vandaag de dag een toenemende belangstelling voor onderzoek en begrip van het fysiologische verouderingsproces. Het vermogen van nieuwe en bekende ingrediënten om het verouderingsproces te beïnvloeden wordt bestudeerd. Naarmate we ouder worden, krijgen de meeste mensen stijvere bloedvaten, hetzij als gevolg van een verlies van elasticiteit of door verkalking van de bloedvaten. Verschillende internationale onderzoeken tonen aan dat vitamine K2 de ontwikkeling van arteriële stijfheid tegengaat. 

Vitamine K2 vertraagt ook de ontwikkeling van aan leeftijd gerelateerde osteoporose. Dit is goed nieuws voor mensen die zich bezighouden met gezondheid en preventieve zelfzorg willen uitoefenen – wat kan leiden tot een langere levensduur van hogere kwaliteit. De combinatie met vitamine D3 is aanbevolen.

(Voedingssupplementen zijn geen vervanger van een gezond en gevarieerd dieet.)